LAAGSTE PRIJS VAN DE BENELUX
Laagste prijs groot

Daarom koop je de beste game pc bij Computer-Bestel.nl.

WAT KLANTEN VAN ONS VINDEN
8,7
240 beoordelingen
% beveelt ons aan
Nooit meer teveel betalen voor jouw GamePC
HULP NODIG?

Telefoon grootNeem dan contact op!
0512 - 751264
info@computer-bestel.nl

Hoe stel je de juiste GamePC samen?

Computer-Bestel.nl
Geplaatst op 24 December 2020  |  0 reacties  |  Door Jorrit Punter  |  Hardware

Afbeelding van Hoe stel je de juiste GamePC samen?

Hoe kies je voor de juiste Game PC?

Dus jij wilt lid worden van de PC Master Race? Allereerst: Welkom! Met een Gaming computer heb je de beschikking over hoogwaardige grafische hoogstandjes en kun je jouw creativiteit los laten op programma’s zoals Adobe Photoshop en Blender. Maar wat zorgt er nou voor dat al dat geweld op je monitor terecht komt en hoe stel je een goede gamepc samen? En welke computer past bij jou? Van processor tot stroomtoevoer, in deze blog leggen we je exact uit waar je op moet letten bij het vinden van de GamePC die bij jou past!

  Processor/CPU die op moederbord wordt geplaatstWat heb je allemaal nodig voor een GamePC?

Bij het samenstellen van jouw ideale Game PC is het belangrijk om vooraf te bepalen wat je budget is, welke games en/of programma’s je wilt draaien en op wat voor resolutie je dit wilt doen. Door de aanbevolen specificaties voor de programma’s te controleren (bijv. via onze performance checker), kun je in combinatie met je budget al wat keuzes vaststellen. Voor een goede gamecomputer raden we op zijn minst de volgende specificaties aan:

• Een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 processor of beter
• Een NVIDIA Geforce GTX of AMD Radeon RX Grafische kaart of beter
• 16GB DDR4-RAM geheugen of meer
• Een SSD
• Een 80 plus voeding

Tijdens het samenstellen is het belangrijk dat er zo weinig “bottlenecks” in je systeem zijn, zodat je zoveel mogelijk waar voor je geld krijgt. Bottlenecks zijn verschillen in de prestatie van verschillende onderdelen, waardoor deze de rest van het systeem als het ware tegenhouden. Bijvoorbeeld een instapprocessor gecombineerd met één van de beste grafische kaarten, zal betekenen dat de grafische kaart niet genoeg werk te doen heeft, waardoor je een lagere hoeveelheid beelden per seconden hebt (frames per second/fps). Door te zoeken naar Bottleneck calculator online vind je verschillende websites waar je uit kan zoeken of jouw samenstelling goed is.


Weet je al exact naar welke configuratie je op zoek bent? Of wil je kijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn? Check dan onze eenvoudige GamePC configurator! Zo kun je gelijk jouw ideale GamePC samenstellen en opslaan. 


Afbeelding van CPU generiekDe Processor

De Central Processing Unit a.k.a. de CPU zorgt voor het algemene rekenwerk wat in de computer plaatsvindt. Bij het gamen zorgt de processor voor alle informatieve gedeeltes van spellen zoals: heb ik de vijand geraakt, hoeveel schade krijgt mijn tegenstander en waar beweegt de AI naartoe. Daarnaast bereid hij de beelden voor die de Grafische Kaart moet “tekenen”. De kracht van de CPU bepaalt dus de maximale hoeveelheid frames die je hypothetisch gezien zou kunnen behalen in een spel. Je kunt dus het beste de processor afstemmen op je videokaart, zodatW je de beste passende processor voor jouw game pc vindt. Daarnaast stem je de processor koeling af op de CPU, zodat deze tijdens de heftigste taken mooi koel blijft.

Qua processoren is er slechts keuze uit 2 merken, namelijk Intel en AMD. Van oudsher is Intel hét CPU merk. Voor gamers zonder budgetrestricties is dit nog steeds het geval, maar tegenwoordig is AMD een zeer sterke (of soms zelfs betere) keuze, welke meestal meer prestatie levert voor minder. Een processor onderscheidt zich van anderen door de clocksnelheid (in Ghz), het aantal cores en het aantal threads. Voor gamen geldt in 2021 dat een CPU met 6 cores wenselijk is. Op zoek naar meer informatie? Hier vind je alles wat je moet weten over de CPU.

CPU Price/performance Tip: AMD Ryzen 3600

Grafische kaart/GPU met lichtsliertenDe Grafische Kaart

De Graphics processing unit (GPU) is verantwoordelijk voor al het grafisch geweld wat op je beeldscherm getoverd wordt. De kaart verwerkt alle beelden die de Processor voor hem klaarzet, om zo van alle 2D texture-plaatjes en 3D modellen één geheel te maken en dat met zoveel mogelijk beelden per seconde als mogelijk. De grafische kaart is hierdoor het belangrijkste onderdeel van een Game PC, waarbij iedere geïnvesteerde euro het spel mooier en vloeiender op het beeld laat verschijnen. Om een (AAA) game mooi weer te geven heb je het liefst 60 frames per seconde (fps) of meer nodig. Voor online competitieve games, zoals Call of Duty, is 144 fps wenselijk, zodat je optimaal kan reageren op de acties van je vijand.

Ook voor grafische processors heb je de keuze uit twee merken, namelijk AMD Radeon en Nvidia Geforce. Nu zijn er ook andere merken die videokaarten verkopen zoals MSI, Gigabyte en Asus, echter verkopen zij hun eigen kaarten met een GPU-chip erop van de voornoemde merken AMD of Nvidia. Normaliter heeft dit weinig effect op de prestatie, dus richt je vooral op welke GPU-chip je wilt. Om je te helpen in je keuze hebben we de verschillende type kaarten hieronder uitgelicht in 3 groepen.


AMD Radeon videokaarten

De kaarten van AMD kenmerken zich door de juiste verhouding van prijs en prestatie en zijn hierdoor goed voor prijsbewuste samenstellingen in het middensegment. De kaarten hebben op dit moment geen harde ondersteuning voor Raytracing, alhoewel dit in de toekomst wel beschikbaar zal worden volgens AMD. Voor nu bedient AMD enkel het middensegment, echter de nieuwe 6000-series kaarten zullen hier verandering in brengen.

AMD Radeon Price/Performance tip:
AMD Radeon 5600 XT


Nvidia Geforce GTX videokaarten


De Geforce GTX-kaarten behoren (tegenwoordig) tot het instap- tot middensegment van Nvidia. De GTX videokaarten zijn uitermate geschikt voor competitive games zoals Overwatch, League of Legends en Rainbow Six Vegas. Ook AAA-games zullen hierop gedraaid kunnen worden, mits op Full HD met gemiddelde tot hoge instellingen. De GTX 1650 is hierbij het uiterste instapmodel, terwijl de GTX 1660 Ti tegen het middensegment aanzit en op 1080P weinig concessies hoeft te doen.

Geforce GTX Price/Performance tip: Nvidia Geforce GTX 1660 Super


Nvidia Geforce RTX videokaarten

De RTX videokaarten behoren tot de nieuwe generatie Ray Tracing videokaarten van Nvidia. Deze kaarten zijn dé kaarten voor de nieuwe generatie in game graphics door de toegewijde Ray Tracing cores.  Ray Tracing is de techniek van het live berekenen van lichtinval, waardoor super realistische beelden én reflecties ontstaan. Zo zien zélfs games als Minecraft er filmisch en realistisch uit. Bij RTX kaarten zijn de RTX xx60 (zoals RTX 2060, RTX 3060) de zwakste variant en haal je met een RTX xx90 (zoals RTX 3090) de zwaarste kaarten in huis met keiharde performance.

Geforce RTX Price/Performance tip: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti

RGB werkgeheugen van CorsairHet werkgeheugen

De Random-Access-Memory (RAM) is het werkgeheugen van de computer. Hier wordt alles tussentijds in opgeslagen, terwijl de computer ermee bezig is. Denk hierbij aan alle assets voor een spel, de staat van Windows etc. Aangezien games steeds groter worden en er meer programma’s tegelijk open staan, is het hebben van 16GB DDR4 RAM geheugen geen overbodige luxe. Wil je klaar zijn voor de grafische fideliteit van de toekomst of ben je veel met videobewerking/streamen bezig, dan is 32GB of meer zeker aan te raden. De snelheid van het RAM-geheugen beïnvloedt de werksnelheid van de processor.  Heb je een AMD processor? Zorg er dan voor dat je snel geheugen hebt, aangezien de processor daar zeer van profiteert. De meeste prestatiewinst per euro krijg je bij RAM van 3600 Mhz.

Werkgeheugen Price/Performance tip: Corsair Vengeance 16GB à 3200 Mhz

Samsung SSD opslagDe opslag

Om Windows, alle games en je bestanden op te slaan heb je een opslagmedium nodig. Vroegâh was dit alleen mogelijk op hard disk drives (HDD), waardoor je erg lange laadtijden had in games en je een bakje koffie kon zetten terwijl Windows opstartte. Tegenwoordig hebben we Solid State Drives (SSD), welke ongeveer 10x sneller werken dan harde schijven. In een Gamepc is het gezien de continu dalende prijs per MB eigenlijk zonde als deze niet is uitgerust met een SSD.

Er zijn vooral 2 types qua SSD’s. Je hebt de reguliere, via SATA verbonden, SSD’s en de, op het moederbord gemonteerde, M.2 NVMe SSD’s. De M.2 slot SSD’s zijn rond de 5x sneller dan de normale SSD’s en zijn op dit moment de crème de la crème qua opslag. Vooral bij overdracht van grote bestanden zul je een verschil zien, waardoor een M.2 SSD perfect is voor videobewerkers en gamers die op hoge (8K+) resolutie gamen. Qua grootte kun je beter voor een wat grotere schijf kiezen dan een kleinere, aangezien de snelheid van een SSD nadelig wordt beïnvloedt door hoe vol die zit.

Opslag Price/Performance tip: Crucial MX500 SSD à 1000GB

Stroomtoevoer met stroomDe voeding

De Power Supply Unit (PSU) is een ondergewaardeerd, maar erg belangrijk onderdeel van de PC. Een goede stroomtoevoer is belangrijk om alle (veel duurdere) onderdelen van de computer te voorzien van de power die ze nodig hebben in de juiste hoeveelheid. We raden bij Computer-Bestel altijd een stroomtoevoer aan met minimaal 80 Plus én 33% meer vermogen dan wat de computer vraagt. Verbruikt jouw PC dus 450 Watt, neem dan een voeding van 650 Watt. Op deze manier hoeft je PSU nooit te hard te werken, is hij het efficiëntst én stil.

Wellicht vraag je jezelf af wat 80 plus betekent. 80 plus is een certificatie die garantie biedt voor de hoeveelheid stroomopbrengst die de transformatie oplevert. Wanneer stroom wordt omgezet naar een bruikbaar voltage voor de computer, verliest de PSU namelijk een hoeveelheid van de elektriciteit die erin is gegaan. Des te minder hij verliest, des te efficiënter hij dus werkt en hoe beter  de classificatie is. De niveaus zijn als volgt:

80 Plus – 82% t/m 85% stroomefficiëntie
80 Plus Bronze – 85% t/m 88% stroomefficiëntie
80 Plus Silver – 87% t/m 90% stroomefficiëntie
80 Plus Gold – 89% t/m 92% stroomefficiëntie
80 Plus Platinum – 90% t/m 94% stroomefficiëntie
80 Plus Titanium – 94% t/m 96% stroomefficiëntie

Dit levert gemiddeld per jaar al €16+ euro op tussen Bronze en Titanium. Dus dat is zeker iets wat je mee kunt nemen bij het kiezen van je stroomtoevoer.

Voeding Price/Performance tip: Corsair RM650 (80 Plus Gold)

NZXT H510 computerkast met een rode gloedDe Case

Nu je jouw ideale setup voor ogen hebt is het tijd om een kast te kiezen. Het grootste verschil tussen kasten is vooral de uitstraling en de keuze is hierdoor erg persoonlijk. Ga jij voor een kast die volledig is uitgerust met RGB-fans en een glazen paneel of ga je juist voor een prijsbewuste kast zonder toeters en bellen? Naast het uiterlijk van de kast zijn de verschillen vooral in grootte (let op dat de gekozen GPU erin past!), airflow en welke aansluitingen deze heeft op het frontpanel, zoals USB 3.0, USB-C of een cardreader. Ga voor een kast die het beste bij jou en je gameroom past!

Case Price/Performance tip: NZXT 510

Tot slot

We hopen dat dit wat antwoord heeft gegeven op de vraag: “Wat heb je allemaal nodig voor een gamepc” en je voor ogen hebt wat een goede Gaming PC samenstelling is voor jou. Indien je niet zelf een Game PC in elkaar wilt zetten en dan kun je jouw ideale Game PC samenstellen of één van onze Prebuilt's kopen. Onze klantenservice helpt je daarnaast graag bij het samenstellen van jouw ultieme build. Met meer dan 5 jaar ervaring, 4 jaar garantie én de laagste prijs van de Benelux, weet je zeker dat je op de juiste plek bent voor een Game PC.

 Computer-Bestel, Quit Waiting, Start Playing!


Weet je al exact naar welke configuratie je op zoek bent? Of wil je kijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn? Check dan onze eenvoudige GamePC configurator! Zo kun je gelijk jouw ideale GamePC samenstellen en opslaan. 

 LAAT EEN REACTIE ACHTER
Naam :
E-mail :